Jeugdtheater - Theater voor de Kleine Luyden

Jan Klaassen was trompetter…

janklaassenAls je het in Nederland over poppenspel hebt, dan valt automatisch de naam Jan Klaassen. Hij is de bekendste hoofdrolspeler van poppenverhalen. Rob de Nijs zong over hem als ‘trompetter in het leger van de prins’. Er zijn heel veel verschillende verhalen waar Jan samen met zijn vrouw Katrijn opduikt. Samen beleven ze veel avonturen. Jan raakt vaak in de problemen en vraagt het publiek om hulp. Uiteindelijk komt Katrijn altijd achter de waarheid en zwaait er wat voor Jan, maar ieder verhaal heeft een ‘happy end’.

Jan Klaassen, Jan Claesen en Catharina of Jan Claesz?
Maar wie was die Jan Klaassen nu precies? Was hij inderdaad trompetter in het leger van de prins? Er bestaan verschillende mogelijkheden, maar welke de waarheid vertelt is niet te achterhalen. Er leefde een Jan Klaassen die inderdaad trompetter was en waarvan het verhaal de ronde gaat dat hij daarnaast poppenkast speelde om wat extra te verdienen. Een andere Jan Claesen woonde in de Jordaan in Amsterdam. Hij was getrouwd met Catharina ofwel Katrijn. Katrijn was vaak dronken en Jan werkte liever niet. Ze hadden vaak ruzie en op een gegeven moment kan de hele straat meegenieten wanneer Katrijn haar Jan letterlijk met al zijn spullen op straat zet. Dit stel zou de inspiratie zijn voor de bekende poppenkastverhalen. De laatste Jan heette Claesz en had de hoofdrol in een toneelstuk van Thomas Asselyn. Het was een satirisch stuk en latere poppenspel verhalen zouden hierop gebaseerd kunnen zijn.
Nieuwe verhalen
Jan Klaassen is dus zogezegd het bekendste verhaal. Andere veel gespeelde verhalen zijn sprookjes. Tegenwoordig worden veel nieuwe theaterverhalen geschreven. Meestal bedenken de poppenspelers zelf hun verhalen. De verhalen zijn vaak sprookjesachtig, grappig of spannend. Er worden ook steeds nieuwe manieren van poppenspel bedacht. De poppenspeler zit lang niet meer de hele voorstelling achter een poppenkast. Sommige spelers combineren poppenspel zelfs met dans.