Jeugdtheater - Theater voor de Kleine Luyden

Jeugdtheaterstukken

jeugdtheaterHet aanbod van jeugdtheaterstukken is tegenwoordig heel groot. Er worden veel voorstellingen speciaal voor kinderen geschreven. Frank Groothof is een grote pionier op het gebied van kindertheater. Bekende klassieke opera’s bewerkte hij tot boeiende kindervoorstellingen. Hij wilde laten zien dat klassieke muziek en de verhalen van opera’s ook heel goed toegankelijk gemaakt konden worden voor kinderen.

Er zijn ook veel theatergroepen die zich gespecialiseerd hebben in kindervoorstellingen. Zij spelen uitsluitend voor kinderpubliek. De kindervoorstellingen worden aangepast aan de belevingswereld van kinderen. Sprookjes, spannende of juist hele grappige verhalen. Deze voorstellingen zijn zelfs ingedeeld op leeftijdscategorie. Er zijn voorstellingen die geschikt zijn voor de allerkleinsten zoals ‘Nijntje’ en ‘het Zandkasteel’ tot aan de ‘Hoe overleef ik…’ en ‘Spangas’ voorstellingen voor de tieners.
Schoolmusical
Uiteindelijk krijgen de meeste kinderen aan het eind van de basisschool te maken met jeugdtheater. De meeste scholen sluiten in groep acht af met een musical. De voorstellingen en decors worden vaak helemaal zelf in elkaar gezet. De kinderen zingen, dansen en acteren alsof ze nooit iets anders gedaan hebben.