Jeugdtheater - Theater voor de Kleine Luyden

From the blog

Schimmenspel

Fort Voordorp

Fort VoordorpIn Nederland is het marionettentheater het bekendst. Een andere manier van poppenspel is het schimmenspel. Het schimmenspel vindt zijn oorsprong in China. In Indonesië is het Wajang schimmenspel nog steeds heel populair. Er zijn verschillende soorten wajangspel, maar de bekendste is de Wajang koelit, waarbij met platte poppen van leer gespeeld wordt. Voorstellingen duren vaak hele nachten en het hele dorp loopt ervoor uit. De dalang, of poppenspeler, heeft een belangrijke taak. Hij laat de poppen bewegen, maakt alle stemmen en geeft intussen ook signalen aan het gamelanorkest dat de voorstelling begeleidt.
Zelf een schimmenspel maken
Het is niet moeilijk om zelf een schimmenspel op te voeren. Met eenvoudige attributen kun je een eigen theater bouwen. Span een groot wit doek of laken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om achter het doek te zitten en alle attributen neer te leggen. Je moet je immers bewegen, zonder dat jouw eigen schaduw op het doek komt. Zet dan ook een paar dozen of een tafel, afgedicht met karton aan de achterkant van het doek, zodat je daar zelf achter kunt zitten en je de poppen daar bovenuit kunt steken. Op die manier ziet het publiek je schaduw niet. Stel een of twee felle lampen op en klaar is je theater.
Schimmenpoppen maken
Handpoppen zijn niet echt geschikt om schimmenspel mee te spelen. Ze zijn driedimensionaal en geven dus geen duidelijke schaduw op het doek. Het werkt het beste wanneer je platte poppen gebruikt. Uit papier kun je zelf figuren knippen. Plak de figuren op een stokje en ze zijn klaar voor gebruik.