Jeugdtheater - Theater voor de Kleine Luyden

From the blog

Theatrale hoogtepunten tijdens TF 2013

zapp-award

Ieder jaar, rond de maand september, staat het Nederlands Theaterfestival in het teken van alle hoogtepunten van het theaterseizoen. De beste voorstellingen, volgens jury en publiek, zijn nog één keer te zien. Het festival wordt traditiegetrouw afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater inclusief uitreikingen van diverse toneelprijzen.

Vorig jaar wonnen Hein van der Heijden en Marlies Heuren de prijzen Louis d'Or en Theo d'Or tijdens het gala

Vorig jaar wonnen Hein van der Heijden en Marlies Heuren de prijzen Louis d’Or en Theo d’Or tijdens het gala

TF Jong

Voorafgaand aan het gala organiseert De Krakeling een theatermiddag voor kinderen en jonge professionals. Er is aandacht voor alle genomineerden voor de Jeugdtheaterprijzen en De Staat van het Jeugdtheater. De kinderen kunnen bovendien een feestelijk programma volgen met verschillende workshops, ontmoetingen en trailers van theatermakers. Ook vindt dan de uitreiking van de Zilveren Krekels en de Zapp theaterprijs plaats. De middag wordt afgesloten met een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Podium Mozaïek heeft deze middag ook een speciaal kids event in het kader van TF Jong. Daar is onder meer de voorstelling De Poort te zien, bekroond met een Gouden Ei voor de beste familievoorstelling van de Parade 2013.

Jeugd Theaterfonds opgericht

Sinds begin 2013 heeft Nederland een nieuw fonds om talenten binnen het jeugdtheater te ondersteunen. Initiatiefnemers van het fonds zijn Stip Theaterproducties en Jeugdtheater De Krakeling: “Het doel van het fonds is de kwaliteit van het jeugdtheater in Nederland, dat wereldwijd op zeer hoog niveau staat en de komende jaren bedreigd wordt door bezuinigingen, op lange termijn in stand te houden” aldus de oprichters. Het Jeugdtheaterfonds zal uitblinkende theatermakers en choreografen op het gebied van jeugdtheater, een bedrag toekennen voor bijvoorbeeld het script, de regie of de artistieke leiding. Als een voorstelling af is, biedt De Krakeling het premièrepodium en volgen zestien speelbeurten door het hele land.